"Є скарби – допоки їх шукають",- говорить народна мудрість. А для вчителя всі його надбання - то скарби, і все його життя - постійний пошук.

понеділок, 22 лютого 2010 р.

Дослідницько-творчий проект Гостинність. Правила поведінки в гостях

Мета: ознайомити дітей з етимологією слова "етикет";
 розширити та узагальнити знання учнів про дотримання правил  
 культурної поведінки гостинних господарів та поведінки в гостях;
 формувати вміння визначати проблеми та розв’язувати їх, робити  
 самооцінку власної діяльності, аналізувати чужу та власну поведінку,
 чітко висловлювати свою думку та вміти вислухати співрозмовника, 
 користуватись довідковими джерелами інформації;
 розвивати уяву, фантазію, мовленнєвий етикет;
 виховувати свідоме шанобливе ставлення до національних, загальнолюдських цінностей: доброти, взаємоповаги, гостинності, впевненість у своїх силах, викликати інтерес до предмета, що вивчається.


Обладнання: виставка книг "В країні ввічливих наук", фонограми  
  української народної пісні "Зеленеє жито, зелене", "Звуки 
  природи"

Тип уроку: узагальнення та систематизації знань

Результат діяльності учнів: оформлення кожним учнем індивідуального
  дослідницько-творчого проекту "Гостинність. Правила поведінки в 
  гостях"

Хід уроку

I. Організація класу.
II. Оголошення теми, мети та постановка завдань уроку.
(Звучить мелодія української народної пісні "Зеленеє жито, зелене").
– Зеленеє жито, зелене,
 Хорошії гості у мене… говориться в українській народній пісні. З давніх давен українців вважають надзвичайно гостинним народом. Мене давно цікавить питання: "За що українців вважають не просто гостинними, а надзвичайно гостинними?", адже ми з вами нащадки свого народу. Чи зберігаємо ми ті традиції гостинності, про які з великою повагою говорять інші? Ви прочитали чимало українських казок, прислів’їв та приказок. Які особливості гостинних господарів відзначає народна мудрість? (Доброзичливість, щедрість, привітність, щирість, задушевність, шанобливе ставлення, вміння спілкуватися). Для того щоб бути гідними нащадками свого народу, щоб зберегти і передати кращі традиції, ми з вами працювали над проектом "Гостинність. Правила гостинності". Сьогодні ми помандруємо сторінками "Великої книги етикету" і перегорнемо декілька з них: "З історії етикету", "У гостях", "Гостинність", "Подарункодарування та подарункоотримання", "Як поводитися за столом". Пам’ятайте, що сьогодні ви повинні захистити свій проект та дати оцінку власній діяльності. Відповіді повинні бути чіткими, змістовними, оригінальними, стислими і цікавими. 
III. Робота над темою уроку.
Відкриваємо першу сторінку "З історії етикету". Етикет – встановлені норми поведінки, правила чемності у певному товаристві. Чи можна слова "етикет" і "етика" вважати "родичами"? Етика – 1.Наука, що вивчає мораль. 2.Норми поведінки, сукупність моральних правил певної соціальної групи. Як бачимо, ці слова є "родичами", оскільки встановлюють норми поведінки людей. 
– Звідки прийшло у нашу мову слово "етикет"?
Слово "етикет" французького походження і пов’язане з прийомами відомого своїми шляхетними манерами короля Франції Людовіка XIV, прихильники якого дали йому прізвисько Король-Сонце. Так от, розповідають, що на якомусь розкішному прийомі в чудовому палаці володаря кожен гість за наказом короля отримував картку з вимогою дотримуватися зазначених у ній правил поведінки, тобто етикету. В перекладі з французької мови "етикет" означає "церемоніал", "ярлик"(відоме вам слово "етикетка").
– Чи можна сказати, що етикет – це також мова?(Діти висловлюють свої міркування?) Без сумніву можна стверджувати, що манери розмовляти, сидіти, ходити чимало можуть розказати про людину. З людиною, яка дотримується етикету, легко, просто та зручно спілкуватися. 
– Чи достатньо лише знати правила етикету, щоб бути вихованим? 
Послухайте одну легенду. Якось до англійського короля Якова I звернулась годувальниця з незвичайним проханням – зробити її сина джентльменом. Король відповів: "Цього я не можу; можу зробити його графом, але джентльменом він повинен зробити себе сам." Чи погоджуєтесь ви з відповіддю короля? Доведіть свою думку. (Діти доводять свою думку). Тож, кожен з вас, якщо ви прагнете відзначатись вишуканістю поведінки, повинен вивчати і знати правила етикету. 
  Отже, наступна сторінка – "Гостинність". Всі ви знаєте пісеньку Вінні-Пуха:
Хто в гості вирушає зрання – 
Потрапить на сніданок.
І тут – гам-гам,
І там – гам-гам…
Який чудовий ранок!
– Чи мудро вчинив герой мультфільму, ідучи в гості зрання? А коли ж доречніше ходити в гості?
– Бути недоречним гостем дуже неприємно. Тому якщо збираєшся когось відвідати, спочатку зателефонуй або домовся заздалегідь. Є такі оселі, де охоче приймають без дзвінка. Навіть традиція така народилась: кожного вечора хтось "зазирає на вогник". А бувають такі оселі, куди без запрошення краще не приходити – усі зайняті, усім не до тебе. Що краще? Що гірше?
А ніщо не краще, і ніщо не гірше, просто в одній сім'ї одні закони, а в іншій – інші. І будь-який уклад треба поважати. Та буває й так, що до вас завітали гості, яких ви не чекали. Якою буде ваша поведінка?
Великий князь Київський Володимир Мономах заповідав: "Над усе шануйте гостя, відкіля б він не прийшов: чи простолюдин він, чи знатний, чи посол". Чи можете ви виконати цю заповідь? Доведіть свої міркування. 
Приймати чи не приймати гостей – вирішують батьки. Тому обов’язково прийом гостей, навіть непроханих, які прийшли до вас особисто, погоджуйте з батьками. А якщо батьків немає вдома? Чужих людей запрошувати в дім без дорослих членів сім'ї не бажано, а іноді навіть небезпечно.
  А зараз пограємо у гру "Ми – гостинні господарі". У класі будуть працювати дві творчі лабораторії. Під час виконання завдання користуйтесь матеріалами ваших власних проектів.(Звучить композиція "Шум океану". Вчитель читає текст)
– На березі моря жив-був дім. Дах перекосило. Пічка розвалилась. Труби переїхали набік. Вікна не відкриваються, двері не зачиняються. Долівка в щілинах. Колись давно в цьому будинку жили люди. Тоді він був новенький і гарний. А потім люди виїхали і будинок вийшов із ладу. Став сумувати і старіти. І сад біля будинку сумував і навіть здичавів від самотності. Яблука стали кислими, а вишні – дрібними. Замість квітів висока трава, кропива та будяки виросли. От і жив старий запущений будинок в старому запущеному саду.
Та одного дня листоноша приніс йому телеграму: "Приготуйся зустрічати гостей, які приїдуть здалеку. На приготування у тебе є два тижні." Зрадів будинок, що до нього повертаються люди і водночас розхвилювався, адже він зовсім не готовий до прийому. Що робити? З чого почати підготовку, щоб все встигнути до призначеного строку? 
Завдання для першої лабораторії: вам потрібно підготувати будинок як зовні, так і в середині до прийому гостей. Врахуйте все, щоб гості почувались комфортно. Ви можете провести всі роботи самостійно, або залучити інші фірми, які нададуть свої послуги. Накрити святковий стіл – це теж ваш обов’язок.
 Завдання для другої лабораторії: у ваші обов’язки входить оформлення присадибної ділянки. Врахуйте всі можливі варіанти, щоб гості могли отримати естетичну насолоду від побаченого, а також комфортно відпочили. Ви можете добудовувати, змінювати, насаджувати. Ви повинні також скласти розважальну програму святкового вечора. Всі витрати оплачено. Фантазуйте! Звіт про роботу надає керівник групи або кожен її член.
Приймаючи у себе гостей або будучи в гостях потрібно пам’ятати про ввічливість розмови, а це не тільки "Вітаю", "Спасибі" та "Будь ласка". Пропоную вам пограти у гру "Гостинність", де ви зможете показати вміння вести діалог гостинних господарів та ввічливих гостей. 
Умови гри: діти об’єднуються у дві групи з однаковою кількістю учасників. Метелики – це хлопчики, квіти – дівчатка. Ви весело танцюєте під музику, а коли вона стихне, повинні завмерти. За моїм сигналом кожен метелик обирає собі квіточку, підходить до неї, бере за руку. Між квіточкою і метеликом повинен відбутися короткий діалог, в ході якого квіточка повинна сказати кілька гостинних фраз, а метелик – подякувати за гостинність і пояснити, чому він обрав саме цю квіточку. Можна говорити навіть незвичайні, казкові пояснення. У квіточки може бути тільки один метелик.(Звучить музика, діти танцюють. Вчитель дає сигнал: "Метелики, пізній час. Вам потрібно обрати домівку на ніч". Діти діляться на пари і ведуть діалог. Після закінчення гри відповіді учнів коригуються). 
– А зараз послухайте вірш і скажіть, яка буде наступна сторінка.
(Учень декламує вірш)
Захотіли, любі діти, 
Ви бабусю звеселити?
  В день народження мерщій
  Подаруйте ключку їй.

  Подаруйте м'ячик-
  Хай бабуся скаче!
  Стара не стане бігати
  Між хлопців у юрбі.  

  Усі ці подаруночки
  Дістануться тобі!
  А матусі принесіть 
  Ви цукерок кілограм.

  Мама добра, 
  Нежадібна, 
  Тож віддасть цукерки вам!
Так, це сторінка "Подарункодарування та подарункоотримання". Чи і ви так чините, як герой вірша, вибираючи подарунок?
Вибрати подарунок – не проста справа. Тут свої особливості, та й подарувати ще треба вміти. Перевірте, чи знаєте ви правила вибору і вручення подарунка. Працюємо знову у творчих лабораторіях. 
Завдання для першої групи: вам потрібно вибрати подарунок на день народження бабусі. Що саме ви подаруєте і яких правил будете дотримуватися при виборі і врученні подарунка? 
Завдання для другої групи: скористайтесь правилами етикету і дайте відповіді на запитання: 
Що ви скажете,коли вам подарують:
– книгу у подарунок;
– іграшку, яка у вас вже є;
Що ви зробите, коли вам подарують:
– квіти у целофані;
– солодощі.
(Відповіді учнів)
– Про всяк випадок ви повинні знати, що із подарунками пов’язані деякі забобони. Квітів у букеті обов’язково повинна бути непарна кількість. Жовті квіти символізують розлуку – їх дарувати не варто, якщо ви не знаєте напевно, що особа, якій ви підбираєте букет, просто обожнює жовті квіти. Не дарують носову хустинку та гострі і колючі речі.(Ножі,спиці,ножиці.)
До вашої уваги ще один вірш:
(Учень декламує вірш)
Із гостини по сніжку
Хлопчики вертались,
А товариш запитав:
Як вам гостювалось?
– Та нічого, все як слід...
Тільки бачиш, друже,
В тому домі хазяї
Некультурні дуже.
Некультурні хазяї,
Просто нехороші, –
У прихожій не зняли
З нас вони калоші!
Навіть з наших кожушин
Снігу не струсили...
То ми так, як увійшли,
І до столу сіли.
– Яка ж наступна сторінка? Так, це сторінка "У гостях". Чи дійсно господарі були негостинними? Уважно прослухайте вірш і дайте відповідь на питання "Що не так?". Яких правил потрібно дотримуватись у гостях?
 
  Гостина
  
Ой як хороше ходити
В гості до сестри Хариті!
В неї вдома можна дітям
Виробляти все на світі-
Бігать, падати,кричати,
Верещати і пищати,
Ще й беркатися, стрибати,
З коридора до кімнати
А тоді - ховатись в шафі,
Веселитись на балконі,
І гойдатись на плафоні,
Хвацько лазити під стіл,
Розсипати цукор, сіль,
Можна їсти досхочу
Просто з банок аличу.
Я б хотіла кожну днину
До Хариті у гостину.
Тільки що, коли Харитя
В гості теж почне ходити?
(Діти аналізують поведінку дівчинки)
Остання наша сторінка – "Як поводитися за столом". Вам потрібно дати відповіді на запитання у вигляді тесту і перевірити, чи знаєте ви, як поводитись за столом.

Чи знаєш ти, як поводитися за столом?

1. Ти сідаєш за стіл, сервірований різноманітними столовими приборами. У центрі лежить біла накрохмалена серветка. Як ти нею скористаєшся? Розгорнеш і покладеш на коліна(а), чи заправиш за комір(б)?
2. Перед тобою кілька ножів і виделок. Якими приборами ти скористаєшся спочатку: тими, що лежать далі від тарілки(а), чи тими, що лежать ближче(б)?
3. У гостях за обіднім столом гість (юнак) сидить в оточенні дівчат, тобто ліворуч і праворуч від нього сидять жінки. Кому з них він повинен переважно приділяти увагу: тій, що сидить ліворуч від нього(а), чи тій, що праворуч(б)?
4. Тобі подали другу м'ясну страву. Чи слід одразу розрізати м'ясо на менші шматочки(а), чи поступово відокремлювати маленькі шматочки від цілого(б)?
5. Будучи в гостях, чи можна вдруге взяти страву, що сподобалась(а), чи це непристойно(б)?
6. Якщо ти хочеш спробувати страву, що стоїть далеко від тебе, то слід самій(самому) потягтись за нею(а), чи попросити передати її(б)?
7. У гостях ти з'їдаєш усе, що поклав на свою тарілку(а), чи частину залишаєш(б)?
8. Якщо тобі не подобається запропонована господинею їжа, ти дякуєш за увагу і відмовляєшся, не пояснюючи причин(а), чи говориш про причину відмови(б)?
9. Як ти вважаєш: хліб із хлібниці треба брати виделкою(а), чи рукою(б)?
10. Під час їжі за столом ти тримаєш лікті злегка притиснутими до  
 тулуба, намагаючись працювати руками плавно(а), чи кладеш 
  лікті на стіл(б)? 

Правильні відповіді: 1.а-5, б-0; 2.а-5, б-0; 3.а-0, б-5; 4.а-0, б-5; 5.а-5, б-0; 6.а-0, б-5; 7.а-5, б-0; 8.а-5, б-0; 9.а-0, б-5; 10.а-5, б-0.

45-50 очок – відмінно;
35-40 очок – добре;
25-30 очок – задовільно;
0-20 очок – погано.
І на останок, не забувайте, що в гостях не обов’язково показувати свої шкідливі звички. Чому? Послухайте вірш про зайчика:

Жив заєць у лісі, де лиси та лосі, 
Він, як у печері, все длубався в носі.
 
 Сміялися з нього сусіди та друзі,
А заєць собі виколупував кузі.

Ось якось наш заєць занурився в ніс,
До нього підкрався - я з'їм тебе! - лис.

Злякалися зайцеві друзі.
А дзуськи!

Мов кулі, із носу випалюють кузьки.
Було так погано зухвалому лису,

У шмарклях нещасний геть вимівся з лісу.
Став заєць героєм.

Герой він і досі:
Навчив всіх звірят колупатися в носі.
IV. Підсумок уроку. Рефлексія.
– Чи сподобалось вам працювати над проектом? 
– Якщо сподобалось, то що саме?
– Що не сподобалось? 
– В чому виникали труднощі?
– Що нового і корисного ви дізналися для себе?
– Що хотілося б вам змінити у роботі над проектом, якщо б це було можливо?
– Про що ще хотіли б ви дізнатися?
А тепер поставте оцінку своїй роботі у листі самооцінки.

Немає коментарів:

Дописати коментар